0

За книгите и...един по-добър свят


Better World Books
Откакто са стартирали през 2002 година, само в Индия компанията е дарила над 5 милиона долара за библиотеки и програми за ограмотяване. „ В момента само един от седем души на света е потенциален клиент – ако успеем да научим повече хора да четат , ние ще помогнем нашия бизнес в дългосрочен план.” – казва Хелгезен, който е стартирал бизнеса заедно със своя приятел Кристофър Фъчс. Компанията печели, като продава книги, които получава безплатно от мрежа от институции и хора в САЩ. С помощта на своите партньори и своя интернет сайт, компанията продава над 10 000 книги на ден. (Реклама на техния сайт гласи : „5 използвани книги за 15$”.) За 2009г. се очаква компанията да има приходи от около 30 милиона долара и да излезе на печалба през 2010г.

Оригинален текст и снимка: BusinessWeek.
0

Почистване на боклука със слънчеви батерии...


BigBelly Solar

Ето още една прекрасна идея за социално ангажиран бизнес от Businessweek.
Докато някои градове тънат в боклук и вдъхновяват филмчета, в които земята е затрупана с боклуци, други правят нещо по въпроса.
И...Джим Пос почиства.:)
Неговата компания създава кошче, което намалява размерите на боклука в него и се захранва от слънчеви батерии. Така, в едно от тях може да се събере 5 пъти повече боклук.
Едно кошче струва между $ 3,100 и $ 3 900 (или $70 - $90 на месец, ако искате да го наемете ) .Въпреки това Пос казва, че е продал над 2 000 от тях в 17 държави и 30 щата. Той твърди, че кошчетата се изплащат между 2 и 4 години, защото боклука се събира по-рядко, което намалява разходите за заплати, гориво и боклуджийски камиони.Компанията има 5 милиона първоначална инвестиция от нейният старт през 2003 година и щастливо изглеждащия на снимката мениджър смята, че е време да разшири своя бизнес. “Нашият продукт прави правителството по-малко” – казва той.

И определено по-ефективно. Представете си само колко по-хубав град би бил София с такива контейнери. :)
Оригиналния текст и снимка са от Businessweek.
Това е първата ми публикация от поредицата.
0

10 начина да правите пари с Уорън Бъфет













Кликнете за оригиналния текст на презентацията.(en)
0

Любим литературен герой - Коруин амбърски

Мечтали ли сте някога да живеете вечно ? Или да бъдете нещо повече от „обикновен човек” в един „обикновен свят” , или пък да пътувате във времето и пространството и да може да влияете на света около Вас? Поне в моя случай всичко това го исках и то много – когато бях малък. После някак си реалността надделя и ми показа какво е да съм болезнено раним и обикновено смъртен,твърде уязвим и в крайна сметка – прекалено обикновен, макар и по моя, необикновен начин.
Ако всичко това обаче става,след като прочетете Хрониките на Амбър и сте се допряли до усещането,магията и фантазията, може би никога няма да загубите малката част от света, която ви казва, че може да бъдете големи, велики и същевременно да бъдете себе си.

Представете си един единствен истински свят, който „хвърля” сянка и по този начин създава всички останали светове. В центъра на този свят е единствения истински град, градът на Реда, построен до хълма на Лабиринта , който дава сила на всички негови принцове и принцеси да пътуват и създават светове. Градът се казва Амбър и има владетел – Оберон, който изчезва безследно и то без да каже кой ще е неговият наследник. Представете си, всичките девет принца и пет принцеси на Амбър - живели от много векове, можейки да получат каквото поискат от сенките (просто като си помислят за него) и въпреки това , копнеейки за Амбър,неговите храмове и дворци, а повечето - копнеейки за трона, единствената власт, която е истинска. Като всяко кралско семейство, почти всеки от тях се замесва в интриги, за определяне на бъдещия крал на Амбър.

Коруин се буди след амнезия от тежка злополука на „сянката” Земя. С помощта на един от братята си успява да си възвърне паметта , като преминава през Лабиринта и почти веднага след това се включва в сложната игра за домогване до трона. Това му струва прекарани четири години в тъмница, от която успява да избяга, както и временна (благодарение на вродената на всички способност за бързо възстановяване) загуба на зрението. След като се освобождава, той успява да се завърне спасител в Амбър от нов, непознат досега враг. Със смесени чувства открива агонизиращия си брат Ерик на бойното поле – настоящият крал на Амбър, който самият Коруин щял да убие,ако е пристигнал малко по-рано.

След смъртта на Ерик, Коруин е най-вероятния наследник на трона и въпреки това той изглежда започва да иска този трон все по-малко, може би защото събитията се развиват твърде бързо или защото открива че иска повече доброто на Амбър, отколкото задоволяване на своя собствен стремеж за власт. Затова, когато Оберон се завръща, той се опитва да го отмени в задачата му да поправи Лабиринта с цената на своя живот, защото знае, че баща му ще се справи по-добре с управлението и заплахата. Баща му обаче го възпира със сила и Коруин се отправя на странен и самотен поход срещу Хаоса, в неравно надбягване с унищожението и умората,потопен в спомени и променящ светове.



Сега осъзнах колко трудно е да пиша за своя литературен герой , как да опиша усещането, което дават Хрониките...Затова може би е най-добре да ги откриете и прочетете. Ако смятате да направите така не четете повече това есе. А пък ако все още се колебаете – надявам се утре да съм по-убедителен :)
Следва...
0

Какво е социално предприемачество и има ли то почва у нас?

Открих прекрасен материал на Businessweek и постепенно ще го преведа на части.
В началото на януари изданието е избрало 25 американски компании,които се стремят да постигнат печалба и едновременно с това да помогнат на хората,околната среда или обществото като цяло.Може би това е най-близката дефиниция за социален предприемач,която ми идва наум.След това читателите на изданието са имали възможност да гласуват за компанията,която най-много им е харесала.Крайният изход от класацията не е толкова важен,защото и 25-те идеи са невероятни.

Ето и компания номер 1 от списъка:
Academic Earth

Представям ви нейният създател Ричард Лудлоу,който на 22 години отказва работа във водеща консултантска фирма и отлага влизането си в Харвард, за да стартира собствен бизнес. Компанията му се казва Academic Earth и създава сайт, където свободно се качват лекции от водещите университети в света- Бъркли , Харвард, Масачузетския технологичен институт, Принстън и Йеил. Целта на Ричард е да даде достъп до безплатно и висококачествено образование в интернет. Евентуално, на по-късен етап сайта ще бъде комерсиализиран чрез реклами и афилиейт маркетинг.Няма да му е трудно,защото до момента сайта е регистрирал 1 милион посещения. Не ви ли звучи като американска мечта? :)

Въпросът е – колко души биха отказали възможностите на престижната и добре платена работа и университет като Харвард, в името на това да стартират собствен бизнес ? Или в България този въпрос звучи глупаво ?


Източник: Businessweek,пълният текст е ТУК.Ще се радвам да споделите какво мислите,ако текста ви е провокирал по някакъв начин. :)