0

Какво е социално предприемачество и има ли то почва у нас?

Открих прекрасен материал на Businessweek и постепенно ще го преведа на части.
В началото на януари изданието е избрало 25 американски компании,които се стремят да постигнат печалба и едновременно с това да помогнат на хората,околната среда или обществото като цяло.Може би това е най-близката дефиниция за социален предприемач,която ми идва наум.След това читателите на изданието са имали възможност да гласуват за компанията,която най-много им е харесала.Крайният изход от класацията не е толкова важен,защото и 25-те идеи са невероятни.

Ето и компания номер 1 от списъка:
Academic Earth

Представям ви нейният създател Ричард Лудлоу,който на 22 години отказва работа във водеща консултантска фирма и отлага влизането си в Харвард, за да стартира собствен бизнес. Компанията му се казва Academic Earth и създава сайт, където свободно се качват лекции от водещите университети в света- Бъркли , Харвард, Масачузетския технологичен институт, Принстън и Йеил. Целта на Ричард е да даде достъп до безплатно и висококачествено образование в интернет. Евентуално, на по-късен етап сайта ще бъде комерсиализиран чрез реклами и афилиейт маркетинг.Няма да му е трудно,защото до момента сайта е регистрирал 1 милион посещения. Не ви ли звучи като американска мечта? :)

Въпросът е – колко души биха отказали възможностите на престижната и добре платена работа и университет като Харвард, в името на това да стартират собствен бизнес ? Или в България този въпрос звучи глупаво ?


Източник: Businessweek,пълният текст е ТУК.Ще се радвам да споделите какво мислите,ако текста ви е провокирал по някакъв начин. :)