1

За обувките и нещата, които може да се направят с тях..


Blake Mycoskie, 32
TOMS Shoes
Сериен предприемач, който веднъж се състезавал за американското шоу The Amazing Race, Микоски отишъл до Аржентина през Януари 2006-та, да се научи да играе поло, да потанцува танго и да извърши малко обществено полезен труд. Там той се ужасил от бедността и ниското ниво на здравеопазване. Открил, че невероятно много деца нямат подходящи обувки. Скоро след това му хрумнала идеята да създаде обувка на американския пазар, която е подобна на традиционната аржентинска alpargataa – и за пет месеца започнал да създава леки сандали, в свежи цветове и десени...
За първата година, компанията продала 10 000 чифта, а за всеки продаден чифт тя дарявала още един на дете по света, което ходи босо. Оттогава, Микоски е дарил над 115 000 чифта на деца по света. Компанията има 45 работника и е спечелила общо около $4.6 милиона досега.
Това е пример за компания, която едновременно помага и печели повече – със сигурност всеки клиент, закупувайки обувки знае, че помага на дете в беда. Това носи удовлетворение на всички , пари за компанията и обувки за крака, които са наистина в нужда. Винаги ще има пазар за такива идеи – защото сме хора, въпреки кризата. :)


Оригинален текст и снимка: BusinessWeek.

1 коментара:

FG_Bulgaria каза...

И малко продължение на темата- за ваксаджията.
http://dohodite.com/i-like-high-incomes/sales/shoeshine-guy-lesson